День пам'яті Героїв Крут (День пам'яті полеглих у бою під Крутами)

День пам'яті Героїв Крут (День пам'яті полеглих у бою під Крутами) — пам'ятна дата боротьби за незалежність України !

29 січня біля залізничної станції Крути,за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина, був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога наші зупинили, а здійснюючи організований відступ, зруйнували за собою колії й мости. Московські нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Берестейський мир, який врятував молоду українську державність. Пауза у просуванні військ була куплена життями студентів, які стали перепоною для ворожої армії.

 

В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, за участі В’ячеслава Чорновола, Студентської спілки, Товариства української мови, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг.

У період президентства Віктора Ющенко відзначення роковин бою під Крутами перетворилося на масштабну подію. У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут». Участь у велелюдних урочистостях брали вищі посадові особи держави, політики, представники громадськості.

 

Щорічно, 29 січня, у м. Києві, патріотичні організації проводять вшанування пам'яті героїв Крут. Збір відбувається біля станції метро «Арсенальна». Початок скорботної ходи, як правило, о 12.00 — від станції до Аскольдової могили, де відбувається мітинг-реквієм.