Відвідини музею-садиби Тараса Шевченка «Хата на Пріорці»

21 березня 2023 року групи 220-Ж та 221-Ж разом з викладачем спеціальних дисциплін Віталієм ЛИТВИНЕНКОМ відвідали  музей — садибу Тараса Шевченка «Хата на Пріорці», що знаходиться в місті Києві за адресою Вишгородська, 5.
У 1859 році Тарас Шевченко повернувся в Україну в третій раз. Але вже через кілька тижнів після повернення, 13 липня, поета заарештували за доносом, а 30 липня його доставили до Києва. Після арешту Шевченка передали священику Троїцької церкви Юхиму Ботвиновському. Востаннє перебуваючи в Україні в «золотоглавому, садами повитому і тополями увінчаному» Києві, Тарас Григорович побажав зупинитися на околиці міста. З центру пройшов пішки весь Поділ, доки не опинився на Пріорці:
«Йшов та йшов — бачу хатина стоїть, не то панська, не то мужича, біла-біла, наче сметана, та ще й садочком обросла, а на дворі розвішані дитячі сороченята та й руками  махають, ніби кличуть мене до себе…»
Останній київський притулок Шевченка став для нього розрадою та справжньою домівкою, а прості люди, з якими він встиг заприятелювати — сім'єю. Звідси поет ходив пішки до свого друга художника Івана Сошенка, який мешкав у будинку на Великій Житомирській. Хата наповнена неймовірною атмосферою, а чарівна Марина Боровікова розповіла студентам про історію цього мальовничого місця, яке пережило не одну війну та революцію. Також біля будинку, де жив батько української літератури, росте дуб, під яким, за спогадами сучасників, поет любив сидіти та відпочивати.
Групи 220 та 221 наповнилися чудовою атмосферою та символічністю, адже ще 164 роки тому, у «Хаті на Пріорці» перебував Шевченко, надихаючись природою та видами, а сьогодні це перейняли і наші здобувачі.
Окрім програми з відвідин був інтерактивний конкурс на краще запитання з життя та творчості поета. Також самі студенти декламували вірші Тараса. День був незабутній, то ж дорога до Пророка не заросте бур'яном...