Студентська онлайн конференція «Космічна Україна»

 

У переддень Всесвітнього дня авіації та космонавтики, 11 квітня, у рамках тижня природничих дисциплін у коледжі відбулася студентська онлайн конференція з фізики для студентів 1-2 курсів «Космічна Україна» (викладач Свириденко Олена). Програма конференції включала 4 секції:

  1. Застосування теплових двигунів різних видів.
  2. Як зігрітися в умовах блекауту.
  3. Використання електромагнітних хвиль.
  4. Космічними шляхами України.

Було представлено дуже багато робіт від студентів 1-2 курсів, тому по групах були проведені семінари, у ході яких кращі роботи були відібрані для участі у конференції.

Слід зазначити, що всі теми так чи інакше пов’язані з космічною тематикою, адже саме теплові двигуни дозволили людям не просто піднятися в небо, а й відправити космічні кораблі до далеких планет. Саме завдяки електромагнітним хвилям людство змогло вивчити і дослідити характеристики далеких зірок, підтримувати зв’язок не тільки між людьми та об’єктами на різних частинах Землі, а й у космічних масштабах тощо. Практично всі доповідачі торкнулися проблематики сучасної російсько-української війни, відмітили практичне застосування у військовій техніці теплових двигунів, електромагнітних хвиль та інших фізичних явищ, процесів, пристроїв, а також шкідливі наслідки їх використання та способи їх усунення. Було відмічено, що Україна – космічна держава, адже вона є Батьківщиною багатьох геніїв космічної галузі. Україна – одна з 5ти держав, які мають повний цикл створення всіх об’єктів ракетно-космічної техніки. І наш коледж та університет мають безпосереднє відношення підготовки фахівців авіакосмічної галузі.

На конференції було 46 учасників, які заслухали і обговорили 25 доповідачів. Зокрема, у секції 1 найкращими були визначені доповіді «Реактивний двигун» Нікітіна Арсенія (гр. 560-КІ-1), «Двигуни внутрішнього згоряння» Заболотнього Нікіти (гр. 214-КІ), «Теплові двигуни в електроенергетиці. Парові турбіни» Кияниці Івана (гр. 560-КІ-1). Цікавою була доповідь Забудської Олени і Пересунько Анни (гр. 554-ФБС-1) про історію розвитку реактивних двигунів. Справжній фурор викликала і була визначена найкращою презентація «Застосування газотурбінних двигунів у сучасних умовах війни, і наслідки їх дії на життя і життєдіяльність людей» Шматка Іллі (гр. 565-ВП-1).

 2 секція була присвячена використанню знань, які отримали студенти при вивченні фізики, для подолання проблем, пов’язаних з відсутністю світла і тепла в умовах зимового блекауту. Своїми порадами, як зігрітися в умовах воєнної зими поділилися у вигляді презентації Прокопенко Анастасія (гр. 568-П-1) та відео Філяк Іванна (гр. 565-КІ-1). Глушкова Марина (гр. 207-ІПЗ), Товстокорий Максим (218-ТР), Фесик Марія (214-КІ) розповіли про способи утеплення житла та про теплоізоляційні матеріали.

Про використання електромагнітних хвиль (секція 3), зокрема у військовій справі цікаві презентації були від Мазура Даніїла (гр.217-ТР) та Макаренка Даніла (гр. 217-ТР).

Окремо було зазначено, що цього року наш коледж відзначає 60 років з дня заснування, що він займає важливе місце у підготовці фахівців аерокосмічної галузі в рамках Національного авіаційного університету. З темою «НАУ – кузня фахівців аерокосмічної галузі» присутніх ознайомили Мороз Євгеній (гр. 207-ІПЗ), Манько Олексій (гр. 214-КІ) та Черепенчук Ольга (гр. 568-П-1).

Загалом від проведення конференції залишилося багато яскравих вражень. 3,5 години пролетіли непомітно. На жаль, не всі бажаючі змогли виступити. Але ми ще раз переконалися, що Україна – космічна держава, вона має багатий історичний спадок і реальні перспективи в аерокосмічній галузі. Тому наша держава заслуговує на світове визнання у сфері аерокосмічної галузі, військової техніки та її творців. І саме нашим студентам працювати на благо нашої Батьківщини у цій та сумісних галузях.