Виховний захід «Вишиванка – твій генетичний код»

 
18 травня 2023 року для студенів 555-556 груп ВСП «Фаховий коледж інженерії, управління та землевпорядкування НАУ» з нагоди Дня Вишиванки було проведено виховний захід «Вишиванка – твій генетичний код».
Мета заходу:
- розширити уявлення про українську вишивку й народний костюм;
- розвивати художній смак, інтерес до українського народного одягу як складової частини духовної культури українців;
- виховувати любов до українського мистецтва; шанобливе ставлення до національних традицій народної вишивки й історичного костюма.
Студенти переглядали презентацію, присвячену історії вишиванки, пригадали українські пісні, в яких оспівується народна вишивка, дали відповіді на питання вікторини.
Також під час заходу студенти дізналися про символічне значення візерунків та кольорів в орнаментах вишиванок, які передають інформацію про життєві цінності українців. Наприклад, геометричні фігури (квадрат, ромб, перетин двох ромбів) символізують мир, благополуччя, засіяне поле, рідну землю. У вишивках застосовують у більшій кількості (порівняно з іншими кольорами) нитки червоного кольору. Основною причиною переваги цього кольору є його ошатність, яскравість, виразність, він символізує життя, також червоний колір символізує життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі.
Проведений захід сприяв формуванню інформаційної компетентності студентів, розширенню знань про життєві цінності українців, які закодовані в орнаментах вишиванки.