Виставки в бібліотеці коледжу до Свят 1-го жовтня

1- го жовтня українці відзначають відразу чотири свята:
- Покров Пресвятої Богородиці;
- День українського козацтва;
- День заснування УПА;
- День захисників і захисниць України.
 
Бібліотека підготувала книжково - ілюстровану виставку «Код нації», «Славетні лицарі козацтва» і коротку презентацію.
 
 
 
 
 
Те, що всі свята визначаються в один день - не випадковість, а сплетіння української історії, які ми продовжуємо і сьогодні.
 

Cвято Покрови Пресвятої Богородиці

 
1 жовтня християни східного обряду (православні і греко-католики) відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Легенди про його витоки різняться, проте суть залишається незмінною: мова йде про епізод, коли Богородиця нібито з’явилася жителям Константинополя, захистивши їх від навали. Жителі міста звернулися до Божої матері з проханням про порятунок, після чого вона нібито з’явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Ворожі війська відступили, Константинополь врятували, легенда залишилася в житіях святих і літописних пам’ятках, а в пам’ять про диво у Візантії згодом стали святкувати . Після прийняття православ’я князем Володимиром свято «перекочувало »чувало у Київську Русь. У літописах є згадки про те, як князь Ярослав Мудрий віддає Київ і всю Русь «під покров Божої Матері».
 
 
Свята Заступнице!
Причистая Діва!
Ти оповій нас покровом білим,
І під опіку візьми Вкраїну,
Не дай їй впасти
Знов на коліна
Народ наш просить
Захисту в тебе,
Бо Ти – Цариця
Землі і Неба,
Прийми нас ще раз
під свій Покров,
вкотре благаєм
Тебе ми знов.
Ти захисти нам
Матір - Вкраїну
Не дай зробити з неї руїну,
З колін піднятись
Нам поможи
Вкраїну вільну нам збережи.
 

День українського козацтва

 
Козацтво й Україна, козацтва й український народ…Ці поняття здавна перебували в одному асоціативному ряду. І це не випадково. Адже через історію козацтва, по суті,переломлювалася ціла епоха в минулому України та її народу. Доки існувало козацтво, доти Україна була або повністю незалежною, або зберігала автономію, не зважаючи на агресивність сусідніх держав. Упродовж віків Українське козацтво стояло на сторожі свободи і честі свого народу, держави. Тому часто і називали Україну «Козацька земля», «Країна козаків», «Козацька республіка». Усі свої духовні сили,любов, віру і надію козаки пов’язували зі святими для них іменами Бога і України. Ними були пройняті їхні бажання і сподівання, мрії, плани перспективи життя.
 
 
Українські козаки вважали Богородицю своєю заступницею, а свято Покрови — найважливішим у своєму календарі. Церква Покрови Богородиці була центральною у великих козацьких поселеннях (Січах). Нерідко саме 1 жовтня козаки проводили свої віче, обираючи нового кошового отамана або старшину, стверджував український історик Дмитро Яворницький (XIX — початок XX ст.), один з ранніх дослідників українського козацтва. «Під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого вогню, ні грізної стихії, ні морської бурі», — писав Яворницький.
 

Зародження Української повстанської армії (УПА)

 
З часів козацтва свято Покрови заново увійшло до історично-культурної спадщини України, саме тоді, 1(14 )жовтня 1943, головний командир Української повстанської армії Роман Шухевич підписав офіційний наказ про створення УПА – армії, котра боролась за збереження самостійної та цілісної України. Повстанці, наслідуючи предків-козаків, вважали своїм обов’язком сходити в цей день до церкви та посвятити зброю – для військових перемог під опікою Богородиці-Покрови. УПА виникла як військово-політична формація українського визвольного руху і була єдиною силою, яка декларувала метою своєї боротьби створення незалежної української держави. 
Саме 1(14) жовтня називають і днем заснування УПА. Протягом усього періоду німецької окупації українських територій УПА вела боротьбу проти військ гітлерівської Німеччини. Крім того, весь період свого існування Повстанська армія вважала своїм ворогом і СРСР — як державу, винну в масових політичних репресіях в Україні, організації Голодомору і депортаціях українців.
 
 

День захисників та захисниць України

 
У 2014 році Президент України заснував 14 жовтня як День захисника України. Відповідний Указ було підписано на свято Покрова Богородиці — 1 (14) жовтня 2014 року. День захисника України започатковано для «вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.
 
 
День захисників та захисниць України ніколи не буде традиційним святом з гуляннями та веселощами. Для українців ця дата — можливість вшанувати воїнів будь-якої статі, що захищають незалежність та суверенітет рідної Батьківщини. Цього дня прийнято згадувати не лише героїв сьогодення, які щодня боронять кордони нашої держави від країни-агресора, але й ветеранів Другої світової війни, наших предків козаків, які виборювали право на незалежність. Нову дату обрали зовсім не випадково. Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі. Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь
Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу. Покрова оберігає і оборонців сьогодення. Разом з усіма українцями воїни просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів.
 
 

Бійці 112-ї бригади ТрО Сил оборони України та французький фотограф Емерік Луіссе відтворили у сучасних умовах знамениту картину українського художника Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану".  Емерік Луіссе проводить паралелі між теперішньою війною, яку ведуть українські воїни у протистоянні російській агресії, із битвами запорозьких козаків, які протистояли Османській імперії у 17-му столітті. Свою роботу автор назвав “Здалека, чую відповідь козаків” і висловив особливу подяку всім українським воїнам за участь у фотосесії.